English Svensk Aggrandir la taille du texteRéduire la taille du texte
OmTunisia
 
 • Fakta
 • Historie
 • Infrastruktur
 • Kultur
 • Opplevelser
 • Attraksjoner
 • Linker
Generelt
Offisielt navn: Republikken Tunisia.
Folketall: 10,5 millioner (2009 estimat)
Beliggenhet: Nord-Afrika.
Tidssone: GMT + 1.
Areal: 164.150 kvadratkilometer.
Grenser med: Algerie, Libya.
Kyst: Middelhavet.
Hovedstad: Tunis.
Store byer:

Bizerte, Sousse, Sfax, Gabes, Monastir, Nabeul, Kairouan, Hammamet, Mahdia, Tabarka, Zarzis, Djerba, Tozeur.

Hovedhavn: Tunis.
Religion: Islam (98%)..
Hviledag: Søndag.
Elektrisitet: 220 volt, 50 Hz.
Fysikk: The Atlas Mountains i North West stiger til 1544 meter. Det er en sentral beliggenhet etter en linje omtrent rett vest - øst, der det er flere tørre innsjøer som ligger der som tørre sandsenger i sør mot kanten av Sahara-ørkenen. Gulf of Gabes inneholder få øyer inkludert Djerba.

Økonomi
Landbruk: Sysselsetter om lag 50% av befolkningen og er synkende: husdyr, fiske, dadler, druer, grønnsaker, olivenolje, bygg, hvete, henna, mandler, sitrusfrukter, kork.
Gruvedrift: Verdens femte største produsent av fosfater; også olje, jernmalm, sink, bly, gull, barytt, fluorspar.
Foredling: Næringsmiddelproduksjon, tekstiler, tepper, sukker raffinering, dekk, oljeraffinering, sement.
Viktige handelspartnere: EU (Frankrike, Italia, Tyskland, Belgia) og USA
Annet: Turisme er viktig.

Valuta:
Valuta: Tunisiske dinarer delt i 1000 Millimes. 1 tunisisk dinar er ca. 4,5 Nok
Kredittkort: Visa, Mastercard, Access, American Express og Diners Club er allment akseptert i gode hoteller, restauranter og også i mange butikker. I landlige områder i sør aksept er det mindre vanlig.
Utenlandske kontoer: Utenlandske statsborgere har lov til å ha kontoer i en av de viktigste valutaene. Overføringer fra og til disse kontoene er helt gratis.
Valuta restriksjoner: Import og eksport av Tunisisk valuta er ikke tillatt. Import av utenlandsk valuta er ubegrenset, eksport er begrenset til beløpet deklarert ved ankomst. Alle investeringer gjort gjennom utenlandske kontoer og erklærte til sentralbanken er fritt omsettelige utlandet når det skulle være ønsket.

Språk
Official: Arabisk.
Kommersielle: Fransk og arabisk.
Andre: Engelsk, italiensk, tysk, spansk, svensk (i turistområder)

Fønikske stasjonerte poster ble satt opp veldig tidlig i Middelhavet. Inntil det 6. århundre f.Kr. da byer på den syriske kysten mistet sin selvstendighet og i det 7. århundre f.Kr. da grekerne begynte å lage sine kolonier, var disse postene relativt uviktige.

Fønikerne var hovedsakelig maritime handelsmenn. De hadde en stor innflytelse på de innfødte berbere, lærte dem avanserte jordbruksmetoder og om urban livsstil. Ideer til en monoteistisk religion ble spredt av jødene blant disse hedenske stammene.

Kartago falt til romerne som bokstavelig pløyde byen ned i jorden.

Romerne åpnet Nord-Afrika for kristendommen. Kartago ble det største kristne senteret etter Alexandria og St. Augustine (en libysk Berber utdannet i Kartago) har sitt hjemsted her.

Det var mye motstand mot romersk styre på grunn av ulik religiøs tro og innføringen av Donatism (en streng, puritanske bevegelse av den ortodokse bysantinske kirken).

Forfølgelser som Bysants satte i gang fikk følger for kristendommen. Islam ble raskt adoptert.

I 670 e.Kr. kom araberne for første gang og etablerte en base ved Kairouan. Så mistet de sin posisjon på grunn av et sviende, landbasert angrep lenger vest. De fikk kontroll igjen mot slutten av århundret. Under dette angrepet måtte de også kjempe mot de berbiske stammene. Motstanden fra disse skulle komme til å fortsette i mange århundrer.

Etter den politiske fragmenteringen av det arabiske imperiet, sluttet Tunisia seg til det marokkanske imperiumet til Almohades. Slik var det også en stund før trusler fra kristne hærer i Spania og Bedouin i sentrale Maghreb tvang de marokkanske herskerne til å dele sin administrasjonen og oppnevne Hafsid familier som guvernører av den østlige delen av riket i Tunis.

Hafsidene beseiret Bedouin med stor suksess, men intensiverte også ødeleggelsene av den sentrale Maghreb og klippet effektivt av Tunisias navlestreng til Marokko. Tunisia ble i stedet et stabil og velstående enklave.

Hafsidene beholdt makten inntil de ottomanske tyrkerne erobret Tunisia i 1574.

Det osmanske styret var snart en saga blott etter nederlaget i den tyrkiske flåten av kristne.

Makten i Tunis kom til å ligge hos mindre klikker rundt om som kjempet for å holde de greske Korsarene og anatolisk Janissaries på avstand.

Erobrerne menget seg med lokalbefolkningen og ved det 18. århundre hadde de skapt sitt eget nasjonale monarki, Husainid som gjenopplivet den Hafsidiske måten å håndtere tingene på.

Tyrkerne forsøkte å gjenerobre sin autoritet over Algerie på slutten av det 19. århundre, men den franske hæren hindret dette.

I 1857 vedtok Tunisia sin første grunnlov.

I 1883 erklærte franskmennene sitt protektorat over Tunisia.

Neo-Destour-bevegelsen for nasjonal frigjøring utviklet seg på 1930-tallet under ledelse av Habib Bourguiba.

Bourguiba ble snart fengslet og bevegelsen ble forbudt fordi franskmenene følte seg truet.

Tunis ble okkupert ei kort stund av tyskerne under den andre verdenskrig. Bourguiba ble frigitt og fikk lov til å utnevne ministre blant Neo-Destour.

Alt dette endte i 1945 med de alliertes seier og Bourguiba dro i eksil i Egypt. Herfra organiserte han propaganda og oppmuntret to år med geriljakrig mot franskmennene som til slutt tvang franskmennene til å gi autonomi til Tunisia i 1955.

I 1956 Tunisia fikk uavhengighet fra Frankrike.

I 1957 Bourguiba ble president og Tunisia ble republikk.

Nasjonalforsamlingen utnevnte ham til president på livstid i 1975.

De første valgene ble holdt i 1981 og Bourguiba konsoliderte sin makt.

Zine el-Abidine Ben Ali iscenesatt et rolig og populært kupp i 1987 og ble selv utnevnt til president.

Tunisia har gjennomgått en enorm endring takket være sterk vekst og de sterke båndene til Europa. Mens landsbygdas innbyggere fortsetter å leve en tradisjonell livsstil, er byene blir mye mer modernisert etter vestlig mønster, men uten å miste sin tunisiske tøtsj.

Flyplasser

Internasjonale Flyplasser som Tunis Carthage, Enfidha, Monastir, Djerba, Tabarka, Sfax og Tozeur tilbyr en god standard og har mange taxfree-butikker.

Jernbane
Jernbanenettverket har relativt god standard. Togene har både første og andre klasse og en aircondition komfortklasse på ekspresstog. Barn under 4 år reiser gratis.

Buss
Det er bussforbindelser mellom alle større byer og tettsteder. Den store Tunisområdet har et tett buss-nettverk. Det er bussforbindelser fra Carthage Resort til Marsa og Sidi Bousaid-området og videre til sentrum.

Metro
Tunis har et ganske moderne "over bakken" metro nettverk.

Suburbs 'Train
Også kalt TGM er en lett tog linje fra Tunis sentrum med den nordlige forstedene

Bilutleie
Det finnes et stort utvalg av leiebilselskaper som også tilbyr muligheter for å leie motorsykler, scootere og i noen områder sykler. Rundt Carthage Resort har mange hoteller utleiemuligheter for firhjulinger og cross-motorsykler til bruk på stranden.

Trafikkreglene

I likhet med de kontinentale europeiske landene og Skandinavia, kjører bilene på høyre side.

Elektrisitet

220 volts AC, 50 Hz og samme støpsler som i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland og Italia.

Internett

De fleste byer er koblet til høyhastighets Internett. Mobile Internett-muligheter tilbys også av nettoperatører. Det er internett-kafeer over hele landet

Telefon

Mulighet for fasttelefon eller mobil gjennom ulike telefonoperatører.

Markeder
I tillegg til de tradisjonelle, trange gatene på Medina-markedene i alle de største byene i Tunisia, er det mange ukentlige markeder som tilbyr alt fra matvarer til husholdninger og klær.

Medinas
Medinaen i Tunisia har sine typiske vegger og inneholder mange smale og labyrintlignende gater og hvelvede passasjer. De ble bygd av arabere så langt tilbake som det 9. århundre e.Kr.. Medinaene inneholder ofte historiske fontener, palasser, hammamer og moskeer. Her eller der vil man oppdage et mausoleum dekket med grønne fliser og en moské dekorert med rosa marmor. Monumentene er bevart for sin kulturelle betydning. På grunn av svært trange gater, er medinaene fri for biltrafikk og i noen tilfeller også forbudt for motorsykler og sykler. Det er ingen tvil om at medinaene er det rette stedet for eksotisk shopping og fortryllende opplevelser.

Kinoer og teatre
I store byer liker folk fortsatt å gå på kino. Filmer vises hele året og teatrene kan dessuten by på klassiske musikkopplevelser.

Uteliv
Mange hoteller har nattklubber, barer, spisesteder og show. I noen trendy områder, har private klubber et tilbud med innendørs og utendørs natteliv. Det er alltid muligheter for et hyggelig måltid i nærheten, for musikalske opplevelser og magedans-show.

Festivaler
Den Tunisians "livsglede" er reflektert i sine festivaler. Selv den minste landsby rydder rom for feiring enten det er for sommerens innhøsting, fiskesesongen, en lokal helgen eller ankomsten av våren. Enten man er ute etter klassisk musikk, jazz eller moderne musikk, er utvalget stort. Sahara Festival og Falconry Festival er et alternativ for de som ønsker virkelig eksotiske festivalopplevelser.

Kunstgallerier
Spesielt i SidiBousaid, Gammarth og Kartago-området kan man finne mange kunstgallerier. Alt fra maling, keramikk og glassblåsererier til moderne kunst.

Museer
Det er stort utvalg av museer i landet som viser Tunisias rike kulturarv. Bardo-museet inneholder for eksempel den største samlingen av mosaikker i verden.

Strender
1300 km å velge mellom

Turterreng
Vakker natur over Atlasfjellene tilbyr et vidt spekter av turmuligheter.

Ridning
De fleste av hotellenes fasiliteter tilbyr muligheter for ridning, enten på strendene eller i skogen

Jakt
Vildkaninjakt, villsvinjakt og revejakt er veldig populært. Også jakt på enkelte arter av fugler er mulig.

Organiserte Sykkel- & Motorsykkelturer
Mange sentre og hoteller organiserer sykkel- og motorsykkelturer. Det finnes også lokale klubber som arrangerer week-end turer.

Paragliding
Denne aktiviteten er i hovedsak tilgjengelig ved strandhotellene.

Red Lizard Train

Fugler
Det er mange utvalgte steder hvor man kan observere dyrelivets aktivitet og fugler. Det vil ofte være mulig å se den rosa flamingoer fra leilighetene i Carthage Resort ved bredden av innsjøen.

Windsurfing, Kitesurfing, Jet Ski & Vannski
Denne aktiviteten er i hovedsak tilgjengelig ved strandhotellene.

Sport & Aktiviteter
Aktiviteter som golf, tennis, squash, badminton og bowling er det rike muligheter for i Tunis.

Kamel, hest eller ponni
Denne aktiviteten er i hovedsak tilgjengelig ved strandhotellene, for eksempel i Carthage Resorts umiddelbare nærhet.

Varmluft ballongdannelse
Spesielt i oase-områdene tilbys dette – en utrolig opplevelse, spesielt hvis man velger å se solnedgangen i ørkenen ovenfra.

Seiling & Diving
Denne aktiviteten er i hovedsak tilgjengelig ved strandhotellene, marinaer og dykke-klubber.

4x4 Off-Roading
Selv om 4x4 off-roading er tilgjengelig på sandstrendene, er det spennende opplevelser i vente i de store sanddynene i Sahara-ørkenen. Stier og guidede turer blir arrangert av profesjonelle.

Januar

 • Tunis, Medina-festivalen

Februar

Mars

April

 • Tataouine, Ksour-Desert Festival
 • Menzel Bou Zelfa, Orange Festival

Mai

 • Maknassy, Horse Parades
 • Al Haouaria, Jakt Falcon Festival
 • El Djem, Klassiske konserter i friluft i det romerske amfiteatret
 • Tabarka, Coral Festival

Juni

 • Carthage, International Music Festival i friluft, Roman Amphitheatre
 • Djerba, Odyssey festival
 • Dougga, Festival i Roman Theatre

Juli

 • Mahdia, Fiskefestival
 • Bizerte, Regatta, Sport-og Jazzfestival
 • Tabarka, International Jazz and Folklore Festival
 • La Goulette, Fisk party
 • Sousse, Summer Carnival
 • Hammamet, Festspillene i friluft Theatre of Dar Sébastien

August

 • Monastir, kultur og tradisjoner Festival
 • Testour, folkemusikkformidling
 • Kerenna, Mermaid Festival
 • Sfax, Music and Popular Arts Festival

September

 • Grombalia, Kone Party

Oktober

November

 • Carthage - International Film and Theatre Festival
 • Tozeur, treff for innhøsting, musikk og Kamel-race.
 • Djerba, dukketeater
 • Bou Kornine Park, Verdens Biomangfoldsdag

Desember

 • Tozeur, Festival av Oases omfatter parader, folkedanser og kamelløp.
 • Douz omfatter Sahara festival parader, folkedanser og kamelløp.
VI OVER 60
Tunisia den uendelig stillheten
http://viover60.no

Frommer's Top Destinations 2010
Tunisia er ranket som den beste destinasjonen i 2010 av Amerikansk Frommer's
http://www.frommers.com/trip_ideas/arts_and_culture/article.cfm?ideaID=ARTCULTURE&articleID=6469&t=Frommer's%20Top%20Destinations%202010

The New York Times ranking
Tunisia er ranket som den tredje beste destinasjonen av 53 in 2008.
http://www.nytimes.com/ref/travel/20071209_WHERE_GRAPHIC.html?ex=1197867600&en=08d913ae93b78f45&ei=5070&emc=eta1#goto3

The Free Library ranking
Hvorfor Tunisia er Afrikas mest konkurransedyktige økonomi. http://www.thefreelibrary.com/Why+Tunisia+is+Africa's+most+competitive+economy:+Tunisia+continues...-a0209801072

Den mediterrianske juvel
Den offisielle websiden til det nasjonale tunisiske turistkontoret i UK og Irland.
http://cometotunisia.co.uk/

Tourist Guide
Travel and tourism guide to Tunisia
www.tourismtunisia.com

The Residence Golf Course
The golf course – naboen til Carthage Resort
http://www.theresidence.com/tunis/vuk/index.html

World Travels
Overview over Tunisia
http://www.wordtravels.com/Travelguide/Countries/Tunisia/

Canada.com

Tunisia blander moderne bekvemmeligheter med kulturell historie.
http://www.canada.com/victoriatimescolonist/news/travel/story.html?id=087f9fce-a400-46f3-8614-619bc88d0b9e

Travel Intelligence.com
Desert Blossom Days Article
http://www.travelintelligence.com/travel-writing/desert-blossom-days

Canoe.com

Et ettertraktet land, rik på moderne resorts and gyldne strenger
http://www.canoe.ca/Travel/Africa/2004/01/04/304109.html

Star Tribune.com
Discover a Mediterranean bargain
http://www.startribune.com/lifestyle/travel/37298729.html?elr=KArks7PYDiaK7DUqyE5D7UiD3aPc:_Yyc:aUU

TravelPix
Informasjon om landet
www.tunisiaonline.com

CIA World Factbook - Tunisia
https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/ts.html

Lonely Planet: Tunisia
http://www.lonelyplanet.com/destinations/africa/tunisia

Maps for Tunisia

http://www.lib.utexas.edu/maps/africa/tunisia.gif
http://www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=netweather&traveler=0&locCode=AFR|TN|TS000|TUNISI&metric=1

Guided Tours in Tunisia
http://www.incredible-adventures.com/sahara1.html

Tunisia info
http://lexicorient.com/tunisia/tunis.htm
http://www.tunisietourisme.com.tn/index1.htm
http://www.alltheweb.com/search?cat=web&cs=utf8&_sb_lang=pref&rys=1&q=pictures+of+tunisia
http://www.kerkennah.com

Gallery Tunisia
http://www.bikeabout.org/gallery/tunisia.htm  

Tunisia Reiser
Norskenettsted om Tunisia med masse info
http://www.tunisiareiser.com/